Niet altijd een schadevergoeding na roekeloos rijden

Bijna een op de vijf verkeersdeelnemers vergadert wel eens in de auto. En bijna de helft van de autobestuurders leest en verstuurt berichten tijdens het rijden. Dit blijkt uit onderzoek van SWOV, het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek. Maar wat doet uw verzekeraar als u dan een ongeval veroorzaakt?

Zakenman met laptop op schoot rijdt in een auto
Nieuws
Datum: 16-04-2024

De wet verbiedt dat u tijdens het rijden een elektronisch apparaat in de hand houdt of tussen uw oor en schouder klemt. De telefoon mag tijdens het rijden wel bediend worden als die in een houder op het dashboard zit, maar ook dan mag u er niet mee appen. Onderweg een telefoongesprek voeren mag dan weer wel en ook online vergaderen is strikt genomen niet verboden.

Aandacht afgeleid

Maar vergaderen tijdens het rijden is risicovol. U moet stemmen uit elkaar houden en wilt daarom toch steeds even op het scherm kijken wie er aan het woord is. Ook trekken grafieken en ander beeldmateriaal de blik naar het scherm. Als u dan net in een ingewikkelde verkeerssituatie zit, moeten uw hersens heel veel informatie tegelijk verwerken. Daardoor heeft u niet uw volledige aandacht bij het verkeer en de overige verkeersdeelnemers en kunt u uzelf en anderen in gevaar brengen. Daarom kunt u wel degelijk beboet worden als u tijdens het autorijden een online meeting volgt.

Wat vergoedt de bedrijfsautoverzekering?

Wat gebeurt er als u door roekeloos rijgedrag schade of letsel veroorzaakt bij een ander? Vanuit uw WA-verzekering moet deze schade vergoed worden, uw verzekeraar is daartoe verplicht. Maar in de polisvoorwaarden kan wel zijn opgenomen dat schade door roekeloos rijgedrag niet verzekerd is. Appen en vergaderen achter het stuur kan daarbij expliciet vermeld worden, net als bijvoorbeeld rijden onder invloed. Veroorzaakt u schade dan keert de verzekeraar wel uit aan de benadeelde partij, maar kan dat daarna op u als verzekeringnemer verhalen. En een cascoschade aan uw eigen auto hoeft zelfs helemaal niet vergoed te worden.

Aansprakelijk als werkgever

Op basis van goed werkgeverschap kunt u bovendien aansprakelijk gesteld worden als een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werk bij een verkeersongeval betrokken raakt. Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving, ook als uw medewerker een zakelijke rit maakt. Het is niet veilig als uw medewerker online vergadert terwijl hij autorijdt. Dat mag u dan ook niet van hem vragen. Maak daarom heldere afspraken over rijgedrag, zoals rustig rijden en de telefoon onderweg uitzetten. Spreek vergaderingen af op kantoor, op tijden die voor iedereen haalbaar zijn. Kan dat niet? Laat uw medewerker de vergadering thuis volgen of laat hem eerst een parkeerplaats zoeken.

Kijken naar de verzekeringen

Naast beleid voor veilig rijgedrag, is het goed om ook uw bedrijfsverzekeringen te laten doorlichten die relevant zijn in geval van schade door roekeloos rijgedrag. Denk bijvoorbeeld aan uw bedrijfsautoverzekeringen, de WEGAM verzekering en de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag