Hebben vrouwelijke ondernemers andere risico’s?

Vrouwen kiezen de laatste jaren steeds vaker voor een bestaan als zelfstandige. Er zijn momenteel ruim 600.000 vrouwelijke zzp'ers in ons land, een verdubbeling ten opzichte van tien jaar terug. Maar hebben vrouwelijke ondernemers eigenlijk andere verzekeringen nodig dan mannelijke ondernemers?

Vrouwelijke ondernemer achter haar bureau met haar voeten op tafel krijgt een kopje koffie van werknemer
Nieuws
Datum: 15-03-2024

Bedrijfsverzekeringen zijn gekoppeld aan de risico’s van een bedrijf, ongeacht of dat door een man of een vrouw gerund wordt. In die zin hebben vrouwelijke ondernemers dezelfde verzekeringen voor hun bedrijf nodig als mannelijke ondernemers. Wel is het zo dat in de ene bedrijfstak meer vrouwen vertegenwoordigd zijn en dat in de andere juist de mannen domineren. Vouwen zijn vaak actief als zelfstandig advocaat, communicatieadviseur, zorgmedewerker of in de persoonlijke dienstverlening. In de bouw werken juist veel minder vrouwen dan mannen. Tussen die soorten beroepen zijn zeker verschillen in risico’s.

AOV bij zwangerschap

Mannen werken vaker in de bouw en zij lopen een groter risico op ongevallen of op een aandoening aan het bewegingsapparaat. Het lijkt daarom of voor die ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) belangrijker is dan voor ondernemers in bijvoorbeeld de communicatiebranche. Dat klopt niet helemaal. Want ook in de ‘zachte’ beroepen, waar veel vrouwen werken, kunnen zich gezondheidsproblemen voordoen. Het gaat vaak om zittend werk dat ook nog eens met veel stress gepaard kan gaan. De kans op hart- en vaatziekten en een burn-out is dan groter.

Wat een AOV voor vrouwen wel anders maakt, zijn de voorzieningen tijdens een zwangerschapsverlof. Vanuit de overheid heeft u dan meestal recht op een ZEZ-uitkering van 16 weken. Die uitkering is maximaal het minimumloon. Maar met een goede AOV kunt u dat bedrag aanvullen. Laat ons uitzoeken welke verzekeraar u het meest te bieden heeft.

Beroepsaansprakelijkheid

Veel vrouwelijke ondernemers oefenen adviserende beroepen uit, zoals accountant, beleidsadviseur, jurist, recruitment consultant, makelaar of advocaat. Zij kunnen door een beroepsfout schade toebrengen aan hun opdrachtgever: een verkeerd advies, een fout in een analyse of berekening. Voor die ondernemers is het geen overbodige luxe om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en soms is die verzekering zelfs verplicht. Maar er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Pensioenopbouw

En ten slotte blijkt dat vrouwelijke zzp’ers voor hun pensioenopbouw veel minder inleggen dan mannen. Dat komt omdat hun uurtarieven gemiddeld lager liggen. En net als vrouwen in loondienst, werken ook vrouwelijke ondernemers wel eens een tijd wat minder of zelfs helemaal niet, bijvoorbeeld in verband met zwangerschappen en zorgtaken.

Wij maken in onze advisering geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar we letten op de risico’s en willen op basis daarvan maatwerk leveren. Wilt u op maat verzekerd zijn, neem dan contact op met ons kantoor voor een professioneel adviesgesprek.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag